Als je me tien jaar geleden had gevraagd of ik de ambitie had om ooit voor mezelf te beginnen, dan had ik je verbaasd aangekeken en lachend verteld dat dat écht niets voor mij was. Waarom ik nu toch de stap heb gezet om voor mezelf te beginnen als Virtueel Assistent? Daar vertel ik in deze blog alles over! 

Mijn carrièreplannen vs. werkelijkheid

Bijna zestien jaar jong en met een pas behaalde HAVO-diploma onder mijn arm, begon ik in 2005 aan de opleiding tot verpleegkundige. Al vanaf mijn jongere jaren was ik geïnteresseerd in een baan in de zorg en hoewel ik tussentijds wel andere opties overwoog, besloot ik toch mijn gevoel te volgen. Dit was echter van korte duur, want na een jaar stopte ik met de opleiding. De combinatie van bloed, wonden en assisteren bij medische handelingen bleek toch niet zo’n goed idee, want ik kon er simpelweg niet tegen en viel om de haverklap flauw. Ineens wist ik helemaal niet meer wat ik wilde en daarom besloot ik in een tussenjaar fulltime te gaan werken. Dat deed ik in een speelgoedwinkel en in een tuincentrum. Na een jaar verhuisde ik naar Groningen om op kamers te gaan wonen en te starten met de opleiding Voeding & Diëtetiek. Vier jaar later, in 2011, was ik afgestudeerd tot diëtist en kreeg ik op de dag van mijn diploma-uitreiking te horen dat ik een baan had bij een thuiszorgorganisatie in Twente. Het gevoel van ‘je zaakjes voor elkaar hebben‘ voerde de boventoon en ik was blij dat het me, ondanks het stoppen met een opleiding, toch gelukt was om deze studie af te maken en ook al een baan in the pocket te hebben!

Ingestorte arbeidsmarkt

Ruim een half jaar lang reed ik zorgeloos naar mijn werk, totdat eind 2011 bekend werd dat de zorgverzekering op de schop ging. Dit had heel veel invloed op de diëtetiek en veel van de vergoedingen voor cliënten werden geschrapt. Een ingestorte arbeidsmarkt was het gevolg en ik kreeg na een jaarcontract helaas geen verlenging. Gelukkig had ik tijdens mijn studie een bijbaan aangenomen in een verpleeghuis en dus werkte ik daar een jaar fulltime in de huishouding en als voedingsassistent bij dementerende ouderen op de huiskamer. In de tussentijd herstelde de werkgelegenheid in mijn vakgebied zich niet, dus besloot ik weer verder te kijken naar de mogelijkheden. Ik solliciteerde op een BBL-functie in de apotheek, waar ik werd aangenomen en in een traject van twee jaar door werken & leren ben omgeschoold tot apothekersassistente.

Twee keer werkloos & zwanger

Nadat ik mijn diploma behaalde, vond ik een baan bij een nieuwe apotheek. Daar werkte ik twee jaar lang met veel plezier. In de tussentijd ging ik samenwonen met mijn vriend en toen mijn vaste contract in zicht kwam, vonden we het tijd om een gezin te stichten. Helaas werd mijn contract niet verlengd en belandde ik zwanger en werkloos thuis. Tijdens de zwangerschap vond ik een nieuwe baan in een apotheek, maar na een heftige zwangerschap en bevalling zat ik ruim acht maanden in de Ziektewet. Werken in de apotheek was door bekkeninstabiliteit niet mogelijk, waardoor ik op zoek ging naar een nieuwe optie. Ik werd aangenomen als medisch secretaresse in een ziekenhuis. Na vier maanden was ik opnieuw zwanger van ons tweede kindje en opnieuw kreeg ik geen contractverlenging. Twee keer zwanger én werkloos, hoeveel pech kan een mens hebben…

Mijn eigen blog: Mama’s Meisje

Ik zat inmiddels al maanden thuis en verveelde me stierlijk. Ik doodde de tijd door blogs van anderen te lezen en bedacht me dat ik dat zelf ook wel kon. Drie maanden na de geboorte van onze oudste dochter, in september 2016, besloot ik mijn eigen blogpagina te starten. Mama’s Meisje was een feit en in enkele maanden groeide dit al uit tot een blog met noemenswaardige bezoekersaantallen. Hoewel ik eerst blogde op een gratis website, besloot ik al snel mijn eigen domeinnaam te openen. Ik stak al mijn tijd en energie in Mama’s Meisje en heb in het jaar daarop veel artikelen kunnen plaatsen. Mijn blog werd door steeds meer bezoekers gevonden, mijn volgersaantallen op social media groeiden en ik kreeg steeds meer aanvragen voor (betaalde) samenwerkingen met bedrijven. Ik besloot in augustus 2017 om Mama’s Meisje in te schrijven bij de KvK. Tijdens mijn tweede zwangerschap had ik het gevoel op een kruispunt te staan wat carrière betreft. Wat wil ik nou echt? Waar word ik gelukkig van? Mijn passie voor schrijven heeft er altijd al ingezeten, want als kind maakte ik in mijn vrije tijd handgeschreven ‘werkstukken‘, gewoon voor de fun. Andere kinderen speelden buiten, ik schreef pagina’s vol over andere landen, diersoorten en nog veel meer. Mijn blog is uitgegroeid tot een formaat waarvan ik nooit heb durven dromen.  Ik kwam er al snel achter dat ik meer wilde doen met bloggen, social media en alles daaromheen en door een kickstart cursus te volgen, hakte ik de knoop door. Na de geboorte van onze jongste dochter ben ik nog harder gaan werken voor mijn blog én trof ik alle voorbereidingen om MultiMeisje op te starten. Het resultaat ligt nu voor je en ik ben er maar wat trots op! Ondanks alle tegenslagen: de schouders eronder en doorgaan. En nu ga ik mijn passie, hetgeen waar ik blij van word en hetgeen waar ik goed in ben, delen met andere ondernemers. Misschien wel met jou!

Hoe verliep jouw weg naar het ondernemerschap?