Hoeveel interne links per pagina?

Hoeveel interne links per pagina

Hoeveel interne links per pagina heb je nodig voor het beste SEO resultaat? Deze vraag krijgen wij met grote regelmaat gesteld. Veel mensen weten inmiddels dat interne links de website goed doen, maar weten eigenlijk niet precies hoe zij met interne linkbuilding om moeten gaan. Het is niet makkelijk te zeggen hoeveel interne links er per pagina moeten worden gebruikt. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, zoals de lengte van de tekst. Intern linken voor SEO is heel eenvoudig, maar het gaat niet helemaal vanzelf.

Voordat we doorgaan op hoeveel interne links per pagina nodig zijn voor een goede SEO-score vertellen we je eerst meer over interne linkbuilding. Wat zijn interne links nu eigenlijk? Interne links zijn linkjes die je in je eigen content plaatst en die verwijzen naar andere content op je website. Je linkt de ene webpagina op je eigen website dus aan een andere webpagina op je eigen website. We laten je een voorbeeld zien:

‘Eerder vertelden wij hoe je linkbuilding wel / niet aan moet pakken op je website.’

In bovenstaande zin hebben wij een link geplaatst onder ‘linkbuilding’, een belangrijk keyword dat je direct vertelt waar het over gaat. Met deze link hebben wij deze tekst dus nu verbonden aan onze eerder gepubliceerde tekst over linkbuilding. Dit is de juiste manier om met interne linkbuilding om te gaan.

Als interne links verwijzen naar webpagina’s van je eigen website, wat zijn externe links dan? Er wordt weleens gedacht dat externe links de links zijn die vanaf een andere website verwijzen naar jouw website. Dit is niet juist. Externe linkbuilding vindt ook plaats op jouw eigen website. Bij externe linkbuilding worden er linkjes geplaatst die verwijzen naar een andere website. Natuurlijk zullen we ook hier een voorbeeld van laten zien:

‘Op Wikipedia kun je meer informatie vinden over de verschillende soorten links, zoals ook de welbekende no-follow links.’

In dit geval staat de link onder het woord ‘Wikipedia’. Dit maakt duidelijk naar welke website je wordt gestuurd wanneer je meer wilt weten over linkbuilding. Je weet precies bij welke informatie je terecht komt. Dit is een goede manier om externe linkbuilding aan te pakken. Ook bij externe links is het belangrijk dat je de link plaatst onder een relevant woord.

Interne links op je website zijn belangrijk, maar waarom is dat eigenlijk zo? Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats zorg je voor een betere ranking. Door links onder woorden te plaatsen die relevant zijn, zoals onze link onder ‘linkbuilding’, begrijpt Google de link en kan de zoekmachine er iets mee. Dit is direct ook de reden waarom links onder termen zoals ‘klik hier’ of ‘bekijk hier’ niet handig zijn.

Google heeft geen idee waar het over gaat. Daarnaast is interne linkbuilding ook fijn voor je online bezoekers. Zij kunnen makkelijk gebruik maken van de interne links op je website. Met een enkele klik kunnen zij naar een andere webpagina worden geleid waarop zij meer interessante informatie kunnen vinden. Online bezoekers hoeven dus minder lang te zoeken en daar worden ze blij van. Zorg dus altijd voor interne links op je website.

Intern linken voor SEO

Linkbuilding met interne links is goed voor SEO. Wil je intern linken voor SEO, dan is het goed om te letten op enkele belangrijke zaken. Wij hebben 5 belangrijke punten voor je opgesomd:

  • Plaats uitsluitend relevante interne links op je website.
  • Gebruik goede ankerteksten voor je interne links.
  • Combineer interne linkbuilding met externe linkbuilding.
  • Gebruik verschillende interne links in je content en niet altijd dezelfde.
  • Schrijf eerst gewoon je tekst en voeg dan interne links toe in de originele tekst.

Als je wilt bepalen hoeveel interne links er per pagina moeten worden toegevoegd, dan kun je het best kijken naar de lengte van de tekst. Een tekst van 250 woorden heeft minder interne links nodig dan een tekst van 500 woorden. Het is niet de bedoeling dat je tekst op de website bijna helemaal blauw kleurt door de grote hoeveelheid interne links. Het is niet precies te zeggen hoeveel interne links er per pagina nodig zijn, maar een goede richtlijn om aan te houden is dat je er maximaal 1 per 100 woorden plaatst. Schrijf je alinea’s van 100 tot 150 woorden? Plaats dan in elke alinea maximaal 1 link. Dit voorkomt ook dat je tekst volledig uit interne links lijkt te bestaan.

Nu we toch bezig zijn kunnen we je net zo goed vertellen hoeveel externe links je per pagina toe moet voegen voor SEO. Hier kunnen we kort over zijn. Gebruik zo min mogelijk externe links op je website, maar plaats er wel minimaal 1 op elke webpagina. Waarom zo weinig? Dit is heel simpel. Je verwijst met externe linkbuilding naar andere websites. Deze websites zijn niet in jouw beheer en je controleert ze ook niet allemaal dagelijks. Het gebeurt dan ook snel dat een website waar jij in het verleden eens naar gelinkt hebt ineens offline gaat.

Stel dat je naar een webshop hebt gelinkt en de webwinkel gaat failliet, dan verdwijnt de webwinkel van internet. Je hebt dan een zogenaamde ‘dode link’ in je tekst staan zonder het zelf te weten. Dit doet je website geen goed. Eén externe link is daarom altijd beter dan 10 externe links.

Extra interne linkbuilding tip!

Kies altijd voor een sterke ankertekst. Het is het best om je tekst gewoon te schrijven zoals je dit zonder linkjes ook zou doen. Vervolgens kijk je welke interne links je zou willen toevoegen en deze plaats je onder de meest relevante woorden. Dit voorkomt dat je gaat schrijven voor de links in plaats van voor de lezer. Focus op de kwaliteit van je tekst en niet op hoeveel interne links per pagina kunnen worden toegevoegd.

Ben je op zoek naar meer SEO advies? Stuur ons een bericht.