Hoe schrijf je een zakelijk essay? Volg dit 10-stappenplan!

Hoe schrijf je een essay op een opvallende, doeltreffende en vooral ook gepaste manier? Het schrijven van een essay is voor maar weinig mensen dagelijkse kost. Hierdoor wordt het vaak als een hele opgave gezien en lijkt het er al snel op dat je de komende tijd nergens anders meer tijd voor vrij kunt maken. Onzin! Natuurlijk kost het tijd om een essay te schrijven, maar als je het onderstaande 10-stappenplan volgt, dan gaat het je zeker geen maanden kosten om het perfecte stuk in elkaar te zetten voor je collega’s, je afdelingshoofd of misschien wel je werkgever zelf.

1. Een essay schrijven begint met lezen

Zonder te lezen kun je geen essay schrijven. Het is de bedoeling dat je optimaal op de hoogte bent van het onderwerp voordat je er een essay over gaat schrijven. Je start dus altijd met het verzamelen van alle informatie, met het doen van research om alle stukken compleet te krijgen en er op die manier voor te zorgen dat jij alles kunt leren.

De kans is ook groot dat je later, na het indienen van je essay, vragen krijgt die niet worden beantwoord in je essay. Je moet dan in staat zijn om hier direct antwoord op te geven, zonder dat je je notities erbij moet pakken.

2. Analyseren, argumenteren en bewijzen

Het is nodig om alles wat je in je essay op wilt nemen goed te analyseren. Je kunt niet zomaar informatie overnemen zonder zeker te weten dat de informatie ook kloppend is. In de tweede stap ga je analyseren, argumenteren en bewijzen. Door de juiste argumenten te koppelen aan de informatie maak je je essay niet alleen uniek, maar zorg je ook voor de nodige bewijzen die aangeven dat de informatie kloppend is. Schrijf je een essay over de bouw van nieuwe woningen?

Stuur dan een vragenlijst via bijvoorbeeld Gravity Forms naar mensen die nog zoeken naar een woning. Nemen zij genoegen met een woonoppervlak van 60 vierkante meter? Hoeveel huur zouden zij hiervoor over hebben? Wat zijn de verwachtingen van de buitenruimte? Op basis van de antwoorden kun je zaken onderbouwen in je essay.

3. Haal jouw diepste persoonlijke argumenten naar boven

Als je een essay schrijft, dan heb je niet alleen te maken met de informatie en de meningen van anderen, maar je hebt ook nog een eigen mening. Juist jouw mening moet duidelijk worden overgebracht in je essay. Wat is jouw specifieke standpunt? Wat zijn jouw argumenten? Noteer deze argumenten en werk ze uit. Graaf wat dieper in jezelf, want met ‘dat vind ik gewoon’ kun je natuurlijk niet aan komen zetten.

4. Werk het hoofdargument volledig uit

Meerdere argumenten is altijd goed, maar je hoeft ze niet allemaal uit te pluizen in je essay. Beschrijf de argumenten met een korte toelichting en bepaal welk argument er het meest uitspringt? Welk argument is het meest uniek en spreekt het meest voor jou? Kies dit argument en werk alleen dit argument volledig uit.

5. De indeling van je essay

In een essay mag je niet van de hak op de tak springen. Er moet een logisch verloop in worden aangebracht. Je hebt een scherpe structuur nodig die de lezer steeds aanmoedigt om verder te lezen. Start met een voorwoord en deel de rest van je essay in heldere hoofdstukken in.

Verdeel de hoofdstukken in leesbare alinea’s en werk met subtitels. Het is goed om titels en subtitels helder te maken, maar niet zo helder dat alle informatie uit het stuk er al in wordt samengevat. Wanneer je dit doet, dan zal de lezer het zichzelf gemakkelijk maken en alleen de koppen lezen. Zonde van al je werk! Zorg ervoor dat de lezer zich afvraagt wat jij nu eigenlijk bedoelt met de (sub)titel, zodat de lezer graag verder leest.

6. We gaan beginnen met schrijven!

Stap 6 is de stap waarin je dan eindelijk pen en papier (of een computer) kunt pakken om te beginnen met schrijven. Je start met de inleiding. De inleiding moet kort en bondig zijn, krachtig en pakkend. Het is niet de bedoeling om een inleiding van 1.000 woorden te schrijven. Beknopte inleidingen verdienen de voorkeur.

Daarnaast moet de inleiding op die manier zijn vormgegeven dat de lezer enthousiast wordt. Bespreek je stelling in de inleiding van je essay en maak je tekst pakkend genoeg. In je inleiding moet je er alles aan doen om te voorkomen dat de lezer het direct weer weglegt.

7. De vormgeving van je hoofdstukken

Schrijf eerst uit de losse pols de hoofdstukken op die bij jou in je gedachten springen. Kijk vervolgens kritisch naar deze lijst met hoofdstuktitels en schrap alle titels die niet noodzakelijk zijn. Zo kun je het aantal hoofdstukken binnen de perken houden. Per hoofdstuk schrijf je eerst de titel. Onder de titel plaats je enkele voetnoten die weergeven welke zaken er in het hoofdstuk worden besproken. Vervolgens werk je deze voetnoten uit in de tekst van je hoofdstuk, in overzichtelijke alinea’s. Zorg ervoor dat de alinea’s concreet en bondig blijven.

8. Je essay een eindwoord geven

Het eindwoord is heel belangrijk. Wat is nu werkelijk jouw conclusie? In het eindwoord geef je aan wat de meerwaarde van jouw essay is. Wat wil jij hiermee bereiken en wat moet de lezer weten over het onderwerp? Voordat je jouw essay ging schrijven heb je jezelf een vraag gesteld en met het essay geef je hier antwoord op. Omschrijf in je eindwoord duidelijk dit antwoord (de conclusie) op en beschrijf deze bondig.

9. Het toevoegen van bronnen

De informatie die je hebt gebruikt voor het schrijven van je essay is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Je hebt het ergens vandaan. Welke bronnen hebben jou geholpen om jouw essay zo helder, compleet en sterk te maken? Deze bronnen moeten worden vermeld, ook als je de informatie niet één op één hebt overgenomen, maar in bepaalde mate hebt herschreven. Bronvermeldingen mogen niet ontbreken.

10. Testlezen en corrigeren

Je essay is nu klaar, maar dit betekent niet dat het ook klaar is om in te dienen. Het is belangrijk om het geheel zelf nog eens door te lezen. Als het kan, vraag dan ook wat testlezers. Deze personen zien namelijk fouten die jij zelf niet ziet. Geef iedere testlezer een kopie en laat hen correcties aangeven.

Vervolgens verzamel je de essays van de testlezers en ga je hiermee aan de slag. Wat moet er gecorrigeerd worden? Welke zaken moeten er nog worden geschrapt en moet er misschien nog wat informatie worden toegevoegd? Wanneer je alles opnieuw hebt vormgegeven, dan print je het geheel nog eens en lees het helemaal. Schakel eventueel opnieuw testlezers in. Zo kun je er uiteindelijk voor zorgen dat je een echt foutloos geheel hebt gecreëerd dat het indienen meer dan waard is.

Succes!