Slim pauzeren verbetert de gezondheid

Slim pauzeren

Slim pauzeren blijkt niet alleen de productiviteit gedurende de dag te verbeteren, maar verbetert ook de algemene gezondheid. Te veel mensen nemen op een dag te weinig pauze of plannen de pauzes op verkeerde momenten in. Voornamelijk ZZP’ers hebben moeite met het nemen van pauzes op slimme tijden. Slim pauzeren helpt je om meer uit de dag te halen én goed voor jezelf te zorgen.

Wat is slim pauzeren precies?

Slim pauzeren is op de eerste plaats natuurlijk voldoende pauze nemen op een werkdag. Het nemen van pauze is belangrijk om je productiviteit vast te kunnen houden. Daarnaast heeft slim pauzeren ook betrekking op de momenten waarop je pauze neemt. Zo zijn er veel mensen die in de morgen geen pauze nemen. De gedachte hierachter is dat je in de morgen het meest productief bent. Door niet te pauzeren zou je dus meer kunnen doen. Dit is het grootste misverstand. Hieronder vind je enkele tips voor slim pauzeren.

Slim pauzeren is ook pauzeren in de morgen

Het is absoluut waar dat we in de ochtend meer energie hebben – en dus productiever zijn – dan in de middag. Dit betekent alleen niet dat je de ochtendpauze over moet slaan om je meest productieve periode zo veel mogelijk te benutten. Niet pauzeren in de morgen zorgt er namelijk voor dat je met minder focus en energie aan de middag begint.

Door wel pauze te nemen in de ochtend zorg je ervoor dat je extra energie opneemt, waardoor je over de hele dag gezien gemiddeld productiever bent dan wanneer je de ochtendpauze overslaat. Iedere minuut die je werkt neemt je focus af, ook in de morgen. Pauze brengt deze focus terug. Mét pauze ben je dus de hele ochtend productief en begin je vol energie aan de middag. Zónder ochtendpauze is je productieve periode sneller om dan dat de ochtend om is.

Uiteraard kun je ook denken aan mindfulness oefeningen bijvoorbeeld in je pauze.

Meerdere kleine pauzes per dag

Veel bedrijven hebben een wat ongezond pauzesysteem. In de morgen en de middag is er een pauze van tien of vijftien minuten en de lunchpauze is maar liefst 45 of 60 minuten lang. Dit is niet bepaald slim pauzeren. De lunchpauze duurt veel te lang, waardoor deze juist energie gaat kosten. Mensen hebben geen uur pauze nodig om een boterham te eten. Na de lunch gaan zij zich wat vervelen.

De telefoon wordt erbij gepakt voor een spelletje of mensen gaan naar buiten om even de oogjes dicht te doen in de zon. Uiteindelijk start je de middag met een laag energieniveau. Slim pauzeren is het nemen van meerdere kleine pauzes per dag. Mensen die elk uur vijf minuutjes pauze nemen en een kwartiertje voor de lunch zijn over de hele dag zo productief mogelijk.

Pauze en focus afstemmen

Natuurlijk kan het voorkomen dat je een lange periode achter elkaar moet focussen. Het is belangrijk om dan je pauze hier ook op af te stemmen. Als je lang hebt gefocust is het goed om ook wat langer pauze te nemen. Je moet jezelf even de tijd gunnen om je los te trekken van die focus, om tot rust te komen en weer opnieuw te beginnen. Korte focusperioden worden gecombineerd met korte pauzes en langere focusperioden worden gecombineerd met ook wat langere pauzes. Dat is slim pauzeren!

Slim pauzeren is je vermaken

Iets wat ook te maken heeft met slim pauzeren is de manier waarop je de pauze invult. Het is niet goed voor je als je iedere pauze gewoon een kop koffie gaat staan drinken. Koffie geeft je een boost, maar zorgt er vervolgens al snel voor dat je ver afzakt. Probeer de koffie dus zo veel mogelijk te laten staan.

Het is juist goed om in je pauze iets te doen wat je leuk vindt. Dit kan dus best gerelateerd zijn aan je werk. Heb je nog een klusje te doen dat je leuk vindt om te doen? Doe dit dan in een korte pauze en je bent ook weer voldoende opgeladen om gefocust aan de slag te gaan.

Slim pauzeren is goed voor de gezondheid

Zoals we eerder hebben aangegeven zorgt slim pauzeren niet alleen voor een hogere productiviteit, maar ook voor een betere gezondheid. Mensen die slim pauzeren hebben minder last van hoofdpijnen tijdens of na het werk. Ook worden rugklachten minder of deze verdwijnen volledig en mensen hebben geen last meer van vermoeide ogen.

Je merkt gewoon dat je lichaam meer energie heeft gedurende de hele dag. Je presteert meer op een dag en dit neemt veel stress weg. Dit betekent dat ook alle klachten van stress zullen verdwijnen. Je bent dus productiever, meer ontspannen en een stuk gezonder. Redenen genoeg om eens na te denken over slim pauzeren!